Pianorecital door Maurice van Schoonhoven

Zaterdag 3 december 2016, 20.15 uur

Locatie:
FluXus Muziekschool, Verkadezaal
Westzijde 148
1506 EK Zaandam

Toegang: € 10,--
Jongeren t/m 17 jaar: € 5,--
(Graag gepast betalen. U kunt niet pinnen.)

Programma:

Robert Schumann (1810-1856): Abegg-Variationen opus 1 (1829-'30)

- Thema (Animato)
- Variationen I-III
- Cantabile
- Finale alla Fantasia - Vivace

Johannes Brahms (1833-1897): Klaviersonate in C opus 1 (1853)

- Allegro
- Andante (nach einem altdeutschen Minneliede)
- Allegro molto e con fuoco - Piu mosso
- Allegro con fuoco - Presto non troppo ed agitato

p a u z e

Frédéric Chopin (1810-1849): Ballade in g opus 23 (1830)

Frédéric Chopin: 12 études opus 25 (1829-'33)

- 1 in As, Allegro sostenuto
- 2 in f, Presto
- 3 in F, Allegro
- 4 in a, Agitato
- 5 in e, Vivace
- 6 in gis, Allegro
- 7 in cis, Lento
- 8 in Des, Vivace
- 9 in Ges, Allegro assai
- 10 in b, Allegro con fuoco - Lento - Tempo 1
- 11 in a, Lento - Allegro con brio
- 12 in c, Molto allegro, con fuoco

Klik hier voor een toelichting op het programma

Maurice van Schoonhoven (1984) studeerde bij Bernd Brackman in Amsterdam, bij Maria João Pires in Portugal, en in Berlijn bij de Russische pianiste Elena Richter, voormalig assistent van de vermaarde Heinrich Neuhaus. Masterclasses volgde hij onder andere bij Jan Wijn, Mikhail Voskresensky, Emanuel Ax, Wibi Soerjadi, Stephen Kovacevich, Jan Marisse Huizing en Leslie Howard. Ook was hij deelnemer aan The International Holland Music Sessions.
Maurice van Schoonhoven stelt zijn duizelingwekkende techniek altijd in dienst van de muziek zelf: met zijn veelkleurige toonpalet weet hij de luisteraar in het hart te raken.
Dit werd met allerlei prijzen bekroond: zo won hij in 2001 de Rotterdamse Pianodriedaagse, in 2002 het vermaarde Königin Sophie Charlotte Concours in Duitsland, en in 2004 het Theater aan de Paradeconcours te Den Bosch.
Hij speelt veelvuldig in binnen- en buitenland. Zo voerde hij in 2003 het Dubbelconcert van Mozart uit met Hannes Minnaar en nam hij een Cd op met werken van Jan van Amerongen. Zijn repertoire is breed, met een accent op de grote romantische pianoliteratuur.
"Wie niet door Maurice van Schoonhoven geraakt wordt, heeft een hart van steen" aldus de vermaarde Britse Lisztkenner en -interpreet Leslie Howard.


Maurice van Schoonhoven
Maurice van Schoonhoven

Dit recital

Maurice van Schoonhoven leerde ik kennen via mijn vriend, en zíjn pianomentor Bernd Brackman in Haarlem, waar ik verscheidene huisconcerten bijwoonde waarin ik Maurice hoorde. Niet lang geleden hoorde ik hem (25 oktober) in de Grote Zaal van De Vest in Alkmaar, waar hij een recital speelde in de serie van de Alkmaarse Kamermuziek Vereniging. Ik was ondersteboven, en ik zal u bekennen, ondersteboven ben ik zelden. Technisch vertoon op de piano interesseert mij niet, wat me boeit is de muziek. Maurice van Schoonhoven is als geen ander in staat om met een ongelooflijke concentratie de muziek voorop te stellen, waarbij zijn fabuleuze techniek het middel is tot puur de muziek. En altijd zijn er in zijn recitals wel momenten aan te wijzen van 'kippenvel'.
Soms denk ik, Maurice is anderhalve eeuw te laat geboren, want hij zou eigenlijk in de eeuw van de romantiek thuishoren. Het is ook in het oeuvre van de grote romantische pianocomponisten waar hij zich een vis in het water voelt.

Maurice speelt niet vaak in Nederland. Om die reden heb ik contact met hem gezocht, en de Verkadezaal afgehuurd, omdat ik vind dat hij gehoord moet worden.
Het is met het grootste plezier dat ik dit recital aan het publiek aanbied tegen een betaalbare toegangsprijs. Indien u van muziek houdt, zult u aan het einde van de avond constateren dat het de moeite van het komen dubbel en dwars waard was.

Harry Koopman

De Muziekkamer

De Muziekkamer

Dit concert wordt niet door Stichting de Muziekkamer georganiseerd, maar ik breng de Muziekkamer graag onder uw aandacht indien u meer concerten in de Verkadezaal wilt gaan bezoeken.

www.stichtingdemuziekkamer.nl